Фейсбук променя алгоритъма си

facebook-algorithm
Фейсбук актуализира алгоритъма за систематизиране на потока от новини, за да включи данни от проучвания за това кои са най-близките ви приятели и кои линкове са най-полезни. Днес от компянията обявиха, че подготвят нови класификатори, базирани на модели, свързващи проучвания с данните за потреблението, така че да предсказват по-добре какво да се показва в потока от новини. Промяната може да навреди на страниците, които споделят clickbait (постове, които ви карат да кликнете) и да даде предимство, на тези, споделящи съдържание, което кара хората да се чувстват удовлетворени след това.

Фейсбук проучва кои от потребителите са най-близки помежду си като открива съвпадения, като например: с кого сте отбелязани на снимки, с кого най-често сте имали взаимоотношения, харесвали сте едни и същи постове и сте посещавали едни и същи места, а и много други. По този начин, ако разпознае тези сигнали за приятелството между потребители , може да е сигурно, че това са близките приятели на потребителя, от които той би се интересувал и би искал да види най-много. Вече ще виждаме все по-малко общото съдържание на страниците и на контактите ни и все повече от близките ни приятели.

За полезно съдържание, Фейсбук провежда проучвания чрез потока на новини, за да разбере за кои линкове потребителите са определили като най-добри за запълване на времето си. След това Фейсбук открива кои споделени връзки, кои издатели и колко ангажираност са получили постовете, и го свързва с резултатите от проучването. По този начин може да се определи, че ако даде на публикация има подобен стил и ниво на ангажираност, то вероятно ще бъде полезна и трябва да се позиционира по-високо във новинарския ни поток.

Промяната е в съответствие с последните коментари на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, които заявява, че целта на Facebook не е прекараното време като цяло, а смислено прекарано време със съдържание, което ни е приятно.

20 May 2019
Тагове:
Вашите коментари
Име*
Имейл*
Коментар*